طراحی
آیفون 5S - آلومینیوم و شیشه
گلکسی S4 - پلاستیک و گوریلا گلس ۳
اپل طراحی آیفون ۵ اس را نسبت به آیفون ۵ تغییر چندانی نداده. آیفون جدید بدنه ای باریک و تنها ساخته شده از آلومینیوم و شیشه دارد که سبکی آن در اولین برخورد باعث می شود در فاخر و با کیفیت بودنش شک کنید. ولی در واقع این هم بخشی از تجربه کار راحت و یکدستی با آن را رقم می زند.
در آن سو گلکسی اس ۴ با توجه به نمایشگر بزرگترش باعث می شود آیفون ۵ اس زیره میزه به نظر برسد، ولی از نظر کیفیت ساخت قابل قیاس با محصول اپل نیست. البته سامسونگ نیز دلایلی برای استفاده از پلاستیک دارد که برخی شان موجه جلوه می کنند.
اگر دست های کوچکی دارید یا دوست ندارید جیب تان را سنگین کنید، آیفون ۵ اس نسبت به گلکسی اس ۴ مشکل کمتری برای شما به وجود می آورد. با این حال بدنه پرچمدار سامسونگ خمیده تر و نرم تر است و لبه های نسبتا تیز آیفون را ندارد، بنابراین از نظر ارگونومی در دست راحت می نشیند، هر چند پلاستیک به کار رفته در آن کمی لغزنده است و استفاد از قاب برای آن، بد نیست.
آیفون ۵ اس از ابتدا این حس را به شما می دهد که به دقت مهندسی شده، ولی همان طور که نوشتیم، استفاده از پلاستیک در گلکسی اس ۴ مزیت های خودش را دارد. وقتی بدنه پشتی قابل باز کردن و باتری قابل تعویض باشد، تقریبا از بابت حمل باتری های اضافه مشکلی ندارید و کیست که این را نخواهد.
آیفون ۵ اس گرچه اولین مورد از استفاده حسگر اثر انگشت در یک تلفن هوشمند نیست ولی به خوبی نشان می دهد چرا اپل، اپل است. سنسور اثر انگشت که زیر دکمه هوم مخفی شده بدون نیاز به ژست خاصی اثر انگشت شما را در زوایای مختلف تشخیص می دهد.
نزدیک ترین ویژگی گلکسی اس ۴ به این برگ برنده آیفون یعنی سنسور تاچ آی دی، تشخیص چهره با دوربین جلو است که البته ارزشی نزدیک به صفر دارد.
نمایشگر
آیفون 5S - پنل IPS با قطر ۴ اینچ و رزولوشن ۱۱۳۶ در ۶۴۰
گلکسی S4 - پنل Super AMOLED با قطر ۵ اینچ و رزولوشن 1080p
درست مثل بدنه، اپل در نمایشگر هم تغییر خاصی به وجود نیاورده و با همان برند رتینا و تراکم ۳۲۶ پیکسل در هر اینچ آیفون ۵ اس را چهره آرایی کرده. گلکسی اس ۴ تراکم ۴۴۱ پیکسل دارد و نمایشگر بزرگترش، تصاویری شفاف و تمیز ارائه می کند. بر خلاف برخی پنل های AMOLED، امکان تنظیم روشنایی در سطح بالا نیز وجود دارد که از این نظر آن را نزدیک آیفون ۵ اس قرار می دهد.
وقتی دو نمایشگر داریم که از نقطه نظر فنی در صدر و کنار هم قرار دارند، انتخاب به سلیقه بستگی پیدا می کند و پنل های AMOLED رنگ های غنی تر (یا به بیانی دیگر اغراق شده تر) دارند، با این حال در گلکسی اس ۴ شما می توانید گرمای رنگ ها را تنظیم کنید، پس این کلیشه قدیمی هم رفع شده و در صورت عدم علاقه به رنگ های غنی تر، مشکلی به حساب نخواهد آمد.
یکی از مواردی که هنوز بر ما مشخص نشده، احتمال استفاده اپل از پنل IGZO در نمایشگر آیفون ۵ اس است. تا زمانی که در بررسی های تخصصی این قضیه مشخص نشود، همچنان تصور می کنیم که این محصول نیز مثل اسلاف خودش از پنل IPS استفاده کرده.
اگر در آیفون ۵ اس پنل ایگزو استفاده شده باشد، مصرف انرژی آن بهینه تر شده. اما در این سو مصرف انرژی نمایشگر گلکسی اس ۴ بستگی به تصاویری دارد که با آن مشاهده می کنید. هر چه رنگ های تیره بیشتر، مصرف کمتر و هر چه رنگ های روشن بیشتر، مصرف بالاتر. بنابراین به نوعی قدرت مانور دارید.
حافظه داخلی
آیفون 5S - ظرفیت ۶۴/۳۲/۶ گیگابایت غیرقابل افزایش
گلکسی S4 - ظرفیت ۳۲/۱۶ گیگابایت، میکرو اس دی
رویکرد دو شرکت در زمینه حافظه دستگاه ها، متفاوت است. سامسونگ همیشه افزودن حافظه جانبی را آسان کرده ولی اپل نه. با جدا کردن قاب پشتی گلکسی اس ۴ می توانید کارت میکرو اس دی را به دستگاه خود اضافه کنید ولی آیفون ۵ اس را نمی توان با این هدف گشود.
انتظار می رفت اپل ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت را هم برای آیفون عرضه کند ولی این اتفاق فعلا رخ نداده. در آن طرف گلکسی اس ۴ با ظرفیت ۶۴ گیگابایت، تنها در برخی بازارها عرضه می شود و یافتن آن مشکل است.
نرم افزار
آیفون ۵ اس اولین محصول اپل است که با آی او اس ۷ عرضه می شود، این نسخه از iOS را باید بزگترین تغییر از ابتدای به وجود آمدن آن دانست. یک بازسازی بصری و کارکردی زیر نظر جانی آیو که از قدیم طراحی آیفون و آیپد را نیز زیر نظر داشته. در آن سو، گلکسی اس ۴ را با سیستم عامل اندروید ۴.۲.۲ و رابط کاربری پر و پیمان TouchWiz داریم.
سبک بصری دو سیستم عامل کاملا متفاوت است. iOS 7 سعی می کند تند و تیز و شیک باشد، ولی تاچ ویز به رنگارنگ بودن و سرشادی خود می نازد. باید گفت سامسونگ، زیباترین رابط بصری اندروید را در اختیار ما قرار نداده و بیشترین سعی، بر ارائه ویژگی های کاربردی بیشتر قرار داشته.
تاچ ویز تعداد دیوانه واری قابلیت به اندروید اضافه کرده که برخی از آنها حتی گوگل را هم بر آن داشته اند تا برای اندروید خالص، قرض شان بگیرد. تایپ کردن با جسچر، حالت مدیریت مصرف انرژی، نوار کمکی اعلان ها، و ویجت های چشمگیر. البته تعدادی قابلیت تبلیغاتی و کمتر به درد بخور مثل Air Gesture و Air View هم وجود دارند که گاهی شما را سرگرم خواهند کرد.
iOS 7 مثل همیشه دوست دارد ساده باشد ولی ویژگی های کاربردی نیز به آن اضافه شده. علاوه بر اینکه سیستم عامل به طور هوشمند و بدون درگیر کردن کاربر به روزرسانی اپلیکیشن ها را مدیریت می کند تا باتری به هدر نرود، اما می توان بخشی از تنظیمات را هم در بخش اعلان ها دستکاری کرد.
در نسخه هفتم آی او اس نوار اعلان ها از بالا به پایین می افتد و تقریبا همه چیز را در خودش دارد. همچنین مرکز کنترل با سوایپ از لبه پایین نمایشگر به بالا باز می شود، اپلیکیشن دوربین هم با ویژگی های جدید تکمیل شده که به آن خواهیم پرداخت. شاید مهمترین مورد، ارائه اپلیکیشن های iWork رایگان به همراه آیفون ۵ اس باشد.
پردازنده و رم
آیفون ۵ اس تقریبا ۶ ماه بعد از رقیب خود عرضه شده و شما انتظار دارید که میزان رم و تعداد هسته های پردازشی آن بالاتر رفته باشد، ولی اپل طور دیگری رقابت می کند و به نوعی کمبود این دو مورد را با استفاده از معماری جدید پردازنده و یک چیپ کمک-پردازشی، و البته بهینه سازی سیستم عامل از نظر دور کرده.
معماری ۶۴ بیتی ARM برای اولین بار با آیفون 5S به دنیای موبایل آمده و باعث شده تا حدی چیپ های موجود در بازار قدیمی شوند. آیفون ۵ به اندازه ای سریع بود که آزار دهنده بود، آیفون ۵ اس دو برابر آن سریع است و شما نرمی کار با نرم افزارها را عمیقا حس خواهید کرد.
در کنار چیپ اصلی، چیپ M7 را داریم که با جمع آوری داده های حرکتی باری را از دوش A7 و البته باتری بر می دارد و همان طور که قبلا نوشتیم می تواند نشانی از ساعت اپل (مکمل تجربه آیفون؟) هم باشد. باید دید توسعه دهندگان چقدر از وجود این چیپ جدید استفاده می کنند.
با به روز شدن هر چه بیشتر اپلیکیشن های ثانوی برای iOS باید منتظر بود که نرم افزارها بهره زیادی از قدرت A7 با معماری ۶۴ بیتی ببرند.
دوربین
آیفون 5S - دوربین ۸ مگاپیکسلی با فلش دو گانه LED
گلکسی S4 - دوربین ۱۳ مگاپیکسلی با فلش LED
در حرکتی که باعث غافلگیری همه شد، اپل باز هم تعداد پیکسل های سنسور دوربین را تغییر نداد و با ثبات نگه داشتن آنها روی ۸ میلیون پیکسل، اندازه شان را به ۱.۵ میکرون افزایش داد. در نتیجه سنسور ۱۵ درصد بزرگتر شده و نور بیشتری را جذب می کند. گشاد شدن دریچه لنز نیز به جذب نور بیشتر کمک می کند.
گلکسی اس ۴ تعداد پیکسل های بیشتری دارد ولی اندازه آنها کوچکتر است، یعنی ۱۳ میلیون پیکسل با اندازه ۱.۱ میکرون. با توجه به اینکه عکس خاصی برای مقایسه نداریم، می شود گفت از آنجا که گلکسی اس ۴ نسبت به آیفون ۵ برتری داشت، حالا با بهبود دوربین آیفون ۵ اس، حاشیه برتری احتمالا از آن آیفون شده ولی انقلابی در کار نیست.
استفاده از فلش LED دو تایی با نور سفید و کهربایی به گرفتن عکس های طبیعی تر توسط آیفون ۵ اس کمک خواهد کرد و هر چند خیلی ها هنوز هم فلش را به هر نوعی نمی پسندند، ولی در عمل نمی شود آنها را از روی تلفن های هوشمند حذف کرد، پس بهتر است بهینه شوند.
به اپلیکیشن دوربین که بنگریم، گلکسی اس ۴ یک رابط کاربری زیبا و کارا دارد که تعادل در همه زوایای آن دیده می شود و سامسونگ ویژگی های اختصاصی زیادی به آن افزوده که اتفاقا اکثرشان کارا هستند. حتما در بررسی گلکسی اس ۴ در نارنجی با آنها آشنایی یافته اید، پس توضیح مجدد نمی دهیم.
در آی او اس ۷ هم یکی از بخش هایی که بیشترین تغییرات را به خود دیده اپلیکیشن دوربین است. فیلترهای مختلف شبیه اینستاگرام در آن وجود دارند و حالا می توانید علاوه بر گرفتن ۱۰ عکس در ثانیه در حالت burst، ویدیوهای اسلوموشن با نرخ فریم ۱۲۰ را هم ذخیره کنید.
جمع بندی
اگر صرفا به مشخصات بنگریم، آیفون ۵ اس (جز سنسور اثر انگشت) برتری انقلاب گونه ای به گلکسی اس ۴ نخواهد داشت. ولی چند ماه فاصله ای که بین آنها بوده، صرف بهبودهای تکنولوژیک مفیدی شده که آنها را در بخش دوربین، پردازنده و کمک-پردازنده، سنسور اثر انگشت و البته سیستم عامل می بینیم.